Kiwi
  • Cum si unde cresc?

      Se cultiva in multe zone ale globului, insa principalii producatori sunt: Italia, Noua Zealanda, Brazilia si Chile.

      Desi coaja este comestibila, textura mai putin placuta ii impiedica pe multi sa o incerce. In interior, frumosul fruct verde are o coroana de seminte mici si negre (in jur de 1400), aranjate in jurul unui miez alb.

      Cea mai mare parte a fibrelor, vitaminelor si mineralelor se gasesc in seminte. Aroma este delicata, tonica si aduce aminte de capsuni. Exista o varietate de kiwi rosu, a carei coaja este fina, insa nu este foarte cultivata.

  • Istorie si legende

      Fructul de kiwi isi are originile in valea fluviului Yangtze, acolo unde numeroase specii de Actinidia cresc salbatic. Ramane un mister de ce chinezii nu l-au apreciat si cultivat asa cum au facut cu multe alte fructe.

      La inceputul secolului 20, seminte de Actinidia Chinesis au fost duse in Noua Zeelanda, iar prima recolta a fost culeasa in 1910. Cultivarea in scopuri comerciale a inceput in anii 30, dar prima livrare spre Europa s-a facut in 1953. Progresele in cultivarea acestui fruct au fost lente, la fel ca si acceptarea lui.

      Odata cu redenumirea lui in kiwi, dupa numele pasararii neo-zeelandeze, succesul lui a inceput sa creasca. Bucataria franceza a fost cea care l-a transformat in ingredient decorativ pentru multe salate si mancaruri. Nu toata lumea insa a fost impresionata. Multora le amintea inca de o marca de crema de pantofi.

  • Varietati

      Majoritatea soiurilor comercializate sunt de culoare verde si foarte asemanatoare ca aspect si gust.

      Prin contrast, kiwi galben, o varietate distincta, are o coaja de culoarea bronzului si fructul auriu, gustul fiind mult mai aromat decat varianta verde.

  • Selectionare si depozitare

      Fructul de kiwi este copt atunci cand coaja cedeaza la o apasare usoara. Se pastreaza la frigider atunci cand este copt. Fructele tari si necoapte pot fi pastrate la temperatura camerei sau timp de mai multe saptamani intr-un loc intunecos si rece. Fructele de kiwi nu pot fi pastrate impreuna cu alte fructe, pentru ca enzimele continute duc la coacerea mai rapida a celorlalte fructe.

      Pulpa de un verde deschis si semintele negre sunt ideale pentru orice salata sau platou de fructe. Datorita enzimelor pe care le contine, nu pot fi folosite la prepararea inghetatei.

  • Sanatate

      Fructul de kiwi este unul din cele mai bogate in nutrienti, in timp ce majoritatea fructelor au de obicei unul sau doua componente importante. Contine de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala, potasiu la fel de mult ca o banana si suficient beta-caroten pentru a preveni cancerul.

      Kiwi este un aliment si un medicament extraordinar, cu un gust foarte placut. Si in plus contine o enzima similara cu cea intalnita in papaya si ananas, care ajuta digestia